al-Quran

Listen to Quran

Thursday, December 18, 2008

Yoga

Isu Yoga - Dewan Ulamak PAS Gesa Semua Pihak Hormati kajian Ilmuwan Islam dan Majlis Fatwa5Disember 2008, Kuala Lumpur - Merujuk kepada fatwa pengharaman amalan Yoga yang menggabungkan amalan fizikal, unsur-unsur keagamaan, mentera dan pemujaan bagi tujuan tertentu seperti mendapatkan ketenangan dan kemuncaknya, penyatuan diri dengan tuhan atau tujuan-tujuan lain. Ianya adalah tidak sesuai dengan umat Islam dan boleh merosakkan akidah seorang muslim. Fatwa ini telah dikeluarkan daripada hasil perbincangan oleh Ahli Majlis Muzakarah Fatwa Kebangsaan yang bersidang pada 22–24 Oktober 2008 di Kota Bharu, Kelantan.

Pihak Majlis Penyelidikan dan Penjelasan Hukum (MPPH), Dewan Ulamak PAS Pusat, menggesa masyarakat Malaysia agar menghormati keputusan itu.

Sebagai badan yang berautoriti mengeluarkan fatwa untuk negara, majlis tersebut diyakini telah manjalankan pelbagai kajian dan penyelidikan secara mendalam sama ada oleh barisan ahli majlis atau dibantu oleh badan seperti JAKIM.

Setelah melihat dasar-dasar pengkajian yang dibuat oleh pihak JAKIM dan pihak-pihak yang berkenaan dalam isu ini, pihak Fellow MPPH yang telah bermesyuarat pada hari khamis, 27 November 2008 telah bersetuju untuk kami menyeru :

1. Semua pihak mestilah menghormati keputusan fatwa yang telah dibuat Majlis Fatwa Kebangsaan.

2. Semua umat Islam sama ada individu atau pertubuhan diharapkan tidak menyerang Majlis Fatwa Kebangsaan dalam isu ini, dalam masa yang sama jika dirasakan timbul kekeliruan tentang fatwa tersebut, diharapkan dapat meminta penjelasan daripada pihak Majlis Fatwa Kebangsaan itu sendiri.

3. JAKIM perlu menjelaskan kekeliruan yang timbul terhadap keputusan fatwa dan juga mendedahkan hasil kajian yang dibuat secara mudah difahami oleh masyarakat.

Pihak MPPH juga berharap masyarakat non-muslim tidak sensatif dengan fatwa ini kerana ia melibatkan hanya golongan muslim. Apabila fatwa dikeluarkan, ia bukan bermakna satu enakmen undang-undang yang dikuatkuasakan kepada seluruh rakyat tanpa mengira muslim atau non-muslim.

Suka untuk kami tegaskan bahawa segala amalan dan pergerakan fizikal seperti yoga atau seumpamanya, jika digabungkan dengan amalan bacaan tertentu, maka perlu dipastikan bacaan itu dibenarkan oleh syariah Islam atau sebaliknya.

Jika bacaan itu berupa mentera yang tidak difahami, bahasa yang tidak diketahui, maka kami menasihatkan umat Islam supaya menjauhinya.

Oleh itu, setiap latihan dan pergerakan fizikal yang diambil dari amalan budaya dan bangsa lain, ianya mesti dipisahkan daripada amalan kerohanian dan bacaan tertentu yang biasanya didatangkan dalam satu pakej.

Walau bagaimanapun, hakikat sebenar sejauhmana amalan itu diunsuri oleh keagamaan tertentu memerlukan kepada penelitian dan pengkajian. Dan kami meyakini bahawa Majlis Fatwa Kebangsaan dibantu oleh JAKIM dan lain-lainnya telah meneliti dengan mendalam realiti kepada pengamalan tersebut.

Oleh itu, kami pihak MPPH menyambut baik fatwa yang telah dikeluarkan hasil perbincangan Ahli Majlis Muzakarah Fatwa Kebangsaan dan juga kajian yang dibuat oleh JAKIM. Kami meminta semua pihak menghormati serta mematuhinya.

0 pendapat:

Anti Zionist

I Hate Israel

Zionists in Israel Doing With Severe and extreme violence
Why do we Muslims and Muslimat just let them continue to suffer
Which we love them though God has given this love as our weapon to subvert the Zionist Israel
Not enough just to pray, shout anti Israel boycott their goods and making protest signs protest their atrocities.
We need to unite regardless of status, race, mentality, national and political as well as Muslim and Muslimat Let us together to destroy and overthrow the Jews of Israel continued the beatings our brothers in Palestine
Let not our guard again, it emerged as the Sultan Salahuddin Ayub in Jerusalem.
Remember we have the golden age of Islam were we take the history of the Prophet in all previous wars are the strategy for eliminating the al-Kafirun the plight of Muslims before
Do not just let it alone and wait for God to help us we need to pray, work, effort and puteri. Then we wait for God's blessings on our efforts.

*********************************************************
اللهم أنت ربي لا إله إلا أ نت
خلقتني وأنا عبدك وأنا على عهدك
ووعدك ما استطعت
أعوذ بك من شر ما صنعت
أبوء لك بنعمتك علي وأبوء لك بذنبي
فاغفر لي فإنه لا يغفر الذنوب إلا أنت

لا إله إلا الله عدد ماخلق في السماء
لا إله إلا الله عدد ماخلق في الأرض
لا إله إلا الله عدد ما بين ذلك
لا إله إلا الله عدد ماهو خالق

********************************************************

Renungan

Tanpa Kepedihan dan Kesengsaraan Kita Akan Membuang Perkara Yang Indah Dengan Sia-Sia Sahaja Tanpa Memberi Kesan Kepada Iman Kita Renungkanlah ... Ingatilah Nabi Adam a.s Sehingga Nabi Muhammad s.a.w Berjaya Atas Kepedihan dan Kesengsaraan Yang Lebih Hebat Dari Kita ... Maka Itu Kesabaran Sahaja Yang Membentengkan Kita Untuk Kita Tidak Terkeluar Dari Landasan...

Ingatan Kalian dan JiwaIslam

Copyright © 2015 لامن جيوا دان نوراني إسلام | Distributed By Blogger Template | Designed By Blogger Templates
Scroll To Top