al-Quran

Listen to Quran

Sunday, June 19, 2016

Ekonomi Dalam Bayangan

Hari ini ramai yg belajar tinggi2 tapi tak sedar mereka ditipu dlm subjek Ekonomi, Sejarah, Sains, Perbankan Islam etc... Malah tak tahu siapa cipta  riba & wang kertas.. 

Tidak ada buku sejarah sekolah mahupun silibus pengajian sejarah di universiti mahu membicarakan sejarah bank.

Mungkin ada di antara kamu yg pernah ambil subjek ekonomi. Ini luahan dari seorang pensyarah Ekonomi yg kini berminat nk bljr ilmu fitan. Beliau mengadu ramai pelajarnya merungut mengatakan subjek Ekonomi ni susah, byk sgt konsep-konsep kena ingat, macam2 perkataan ekonomi yg ntahape2..  setiap bab mesti ada keluk2nya tersendiri.. pastu asyik nak cari persamaan je ('equation').

Masa beliau ambil 'Master in Economic',  beliau nk memahami ekonomi secara realiti. Tapi sayang, bila  masuk kelas, apa yg dia belajar semua berkaitan pengiraan dan nombor terutama 'Econometrix', semua berkaitan menganalisis jurnal ekonomi, semua berkaitan mcm mana nak 'cipta persamaan'.

Persoalannya apa yg beliau dapat ? Jawapannya, 'nothing' (takde ape-ape). Cuma  dpt belajar ilmu yg  tak pernah tahu dan tak boleh nak praktikkan dlm kehidupan, ilmu yg  tak boleh nak kongsi dgn masyarakat dan akhirnya beliau dapat sijil kat konvokesyen. Itu sahaja....maksudnya beliau berjaya dapat sijil tapi  gagal dlm mencapai objektif..

Sekarang, setelah ambil tahu tentang Illuminati-Freemason, beliau mula sedar dan faham sikit2.

Sebenarnya, memang bidang ekonomi ini dicipta oleh org barat utk menjadi susah, rumit, sukar dan penuh tekanan. Semua kesukaran ini bukan tak disengajakan tapi DISENGAJAKAN. Kesukaran yg dibuat hanya sekadar TOPENG. Sebabnya mudah, supaya dapat mengelakkan semua manusia kat dunia ni memahami ekonomi. Kalau semua manusia tau tentang ekonomi, maka makin banyak lah terbongkarnya segala rahsia penipuan, konspirasi, kezaliman, ketidakadilan dan kejahatan ROTHSCHILD  ke atas sistem kewangan dunia. Jadi, hanya org2 tertentu shj yg berusaha mencari kebenaran mampu memahami ekonomi.

Dulu memang ramai yg tak menyedari penipuan sistem kewangan dunia. Sekarang, bila Allah beri bala dgn kejatuhan dollar Amerika, Kejatuhan minyak mentah dunia, kemelesetan ekonomi dunia termasuk Malaysia, kemelesetan ekonomi Eropah yg menyebabkan negara Greece muflis dan peperangan ke atas Iraq dan Afghanistan menyebabkan satu persatu orang mendedahkan rahsia penipuan dan konspirasi sistem kewangan dunia. Sekarang ramai orang dah sedar bhwa 'KITA DAH KENA TIPU' , 'KITA DAH DIPERMAINKAN' oleh sistem kewangan

Camni ceritanya....'BAGAIMANA WANG DOLLAR DICIPTA'  Sebab apa pilih contoh Dollar. Jawapannya, sebab Dollar ni digunakan satu dunia sbg pertukaran matawang asing dlm menjalankan urusniaga antarabangsa. Kalau lingkup dollar menyebabkan satu dunia akan menerima kesan negatif yg menyiksakan. Dalam erti kata lain Dollar telah menjadi PEMBULI matawang dunia. Amerika ni melalui Bank Pusat, ada satu dokumen rasmi berkaitan panduan asas proses penciptaan wang. Nama dokumen tu ialah 'Modern Money Mechanics'. Contoh paling mudah dan senang nak faham seperti berikut... Federal Reserve USA Kerajaan Amerika perlukan duit 100 billion untuk mengatasi masalah kemelesetan ekonomi. Kemudian Kerajaan Amerika bagitau kat 'Federal Reserve System' atau dipanggil 'The FED'.

The FED adalah bank pusat Amerika yg beribu pejabat di Washington. Tujuan utama ditubuhkan sejak 1913 tk menyelesaikan masalah jika berlaku 'Bank Panic'. 'Bank Panic' ni ialah krisis kewangan yg berlaku ke atas bank apabila berlaku satu keadaan di mana ramai sgt orang keluarkan duit kat bank disebabkan peristiwa tertentu, contohnya ekonomi meleset (Istilah omputih dipanggil 'banking run').Bila keadaan ini berlaku boleh menyebabkan bank bankrup. 

Akhirnya jadila kertas yg dinamakan 'Federal Reserve Note'.Kemudian wakil kerajaan Amerika dan wakil 'Federal Reserve' pun bertemu di satu lokasi dan buat pertukaran. Wakil kerajaan Amerika akan bagi kertas 'Treasury Bond' 100 billion tu kat Wakil 'Federal Reserve' manakala Wakil 'Federal Reserve' bagi kertas 'Federal Reserve Note' 100 billion kat Wakil Kerajaan Amerika. Apabila selesai proses pertukaran maka wakil kerajaan Amerika tadi pun pegi ke bank. Sampai kat bank, Wakil Kerajaan Amerika pun bagi kertas 100 billion 'Federal Reserve Note' tu kat pegawai bank utk didepositkan atau disimpan dlm akaun bank.Selesai sahaja urusan memasukkan 'note' tadi dlm akaun bank maka secara rasminya kertas 'note' tersebut menjadi wang yg sah diperlakukan. Akhirnya, bertambahlah 100 billion bekalan wang kat Amerika. Akhirnya berjaya kerajaan Amerika mencipta 100 billion sebagai wang baru...wow...senangnya Rothschild cipta duit..

Ini contoh umum je supaya kita senang nak faham. hakikatnya semua urusniaga tersebut menggunakan elektronik tanpa melibatkan sebarang kertas. Hanya 3% shj wang dollar Amerika wujud dlm bentuk fizikal manakala 97% wujud dlm komputer sahaja. ..Hakikatnya, ada rahsia yg cukup, cukup, cukup besar yg memang kesannya terkena secara langsung kat muka kita setiap hari. Apa rahsianya... ini dia.. WANG YANG DICIPTA TADI TIDAK ADA NILAI LANGSUNG DAN TIDAK BERSANDARKAN APA-APA PUN.

Abis tu wang dicipta berdasarkan apa?  'WANG DICIPTA DARIPADA HUTANG'. Tiada sandaran langsung daripada barang yg bernilai seperti emas, perak atau barang komoditi. Memang teruk, 'very nonsense', penipu dan tak logik langsung. Memang tak patut penciptaan wang adalah berdasarkan hutang. Bila ini berlaku jgn harap la INFLASI akan turun. INFLASI akan naik setiap masa. Jangan harap la kita boleh beli roti canai berharga 30 sen seperti zaman 1980an.

Biasanya setiap bank kat dunia akan diarahkan oleh bank pusat masing2 utk buat penyimpanan peratusan tertentu daripada jumlah simpanan. Senang nak kira, sy bagi contoh 10%. Maksudnya daripada 100 billion duit tadi, 10 billion (10%) wajib disimpan oleh bank manakala 90 billion digunakan utk bagi hutang kat org ramai. Dalam erti kata lain, duit 90 billion tu boleh digunakan utk mencipta wang baru dgn TIDAK BERSANDARKAN apa2  pun disebabkan adanya PERMINTAAN dari org ramai utk buat pinjaman. Cuba baca contoh mudah ni...Ada org nk pinjam 90 billion kat bank.Biasanya sebelum nk guna duit 90 billion tu, dia akan simpan balik dlm akaun bank kan?

Sedar tak sedar, sebenarnya duit 90 billion yg kita masuk dlm akaun tu digunakan balik oleh bank utk tawarkan pinjaman kat orang lain. Proses ini akan berlaku secara berterusan dan tanpa kesudahan selagi ada orang lain yg nak buat pinjaman. Secara matematiknya,daripada 100 billion yg disimpan oleh kerajaan Amerika tu, bank boleh cipta wang baru sebanyak 9 kali ganda 'NILAI' daripada 'NILAI ASAL'atau 900 billion tanpa ada sebarang sandaran. (untung atas angin).Ini akan menurunkan nilai wang dan menaikkan harga barang. Contohnya 1 dollar pada tahun 1913 memerlukan 21 dollar 60 sen pada tahun 2007 utk menyamai nilainya. Berlaku penurunan sebanyak 96%. Wang baru 900 billion tersebut telah mencuri nilai dari wang yg tersedia ada dipasaran (ingat tak 100 billion adalah duit sedia ada). 900 billion ini telah MENINGKATKAN JUMLAH WANG di pasaran. Dalam masa yg sama JUMLAH BARANG DAN PERKHIDMATAN dipasaran TIDAK MENINGKAT. Ini akan mengakibatkan HARGA BARANG DAN PERKHIDMATAN MENINGKAT. Akhirnya, MENGHAPUSKAN KUASA BELI bagi setiap wang. Ini dipanggil INFLASI.

INFLASI ini adalah CUKAI yg tak nampak. Mungkin selama ni, kita hanya tahu bayar cukai pendapatan individu setiap tahun. Tak bayar kena saman. Selama ni kita hanya tahu bila makan Pizza kena bayar cukai jualan sebanyak 5% dalam bil kita.Selama ni kita hanya tahu, bila beli kereta Toyota Vios kena bayar cukai import/ cukai eksport dan cukai eksais. Selama ni kita hanya tahu, bila ada kad kredit kena bayar cukai sebanyak RM50 kat kerajaan. Selama ni kita hanya tahu bila tempah hotel, kena bayar cukai perkhidmatan.Ramai org tidak sedar bahawa kita sebenarnya terpaksa menanggung CUKAI INFLASI setiap tahun.Cukai lain ada gak turun naik nya atau mungkin dilupuskan tapi CUKAI INFLASI tidak akan turun sampai bila2. Dia akan makan duit kita tanpa disedari dan secara perlahan2.Cuma nombor shj yg mungkin berkurang, hakikatnya INFLASI akan naik setiap tahun.

Kesimpulannya selagi wang baru terus beranak pinak tanpa ada keseimbangan dgn jumlah barang dan perkhidmatan yg dijual kat pasaran maka akan sentiasa lah menurunkan nilai wang kita.Secara realitinya kita tak boleh nak elak inflasi dan inflasi ini dicipta memang disengajakan.

Dalam sistem kewangan sekarang wang adalah berasal daripada hutang atau pinjaman. Semakin byk wang, semakin byk hutang. Satu2nya cara wang 'WUJUD' adalah melalui hutang atau pinjaman.Oleh itu jika kerajaan dan semua orang dlm negara bayar hutang maka tiada lagi dollar yg wujud dalam kitaran.Jika tiada hutang dlm sistem kewangan maka tidak akan ada wang. Persoalannya adakah kerajaan Amerika mampu bayar hutang?

Jawapannya , -Tidak... Realitinya, Amerika pernah berjaya membayar semua hutangnya kali terakhir pd tahun 1835.Kesimpulannya ' Wang yg bank bagi pinjam kat kita secara undang2nya tidak wujud pun sebelum itu. Wang tersebut adalah palsu dan pihak bank tak pernah ada wang sbg harta utk memulakannya.

" Sesiapa sahaja yg mengeluarkan wang dan pinjaman secara terus kepada polisi2 kerajaan, secara tak langsung ia memegang haluan hidup rakyat."

Info lanjut : https://www.facebook.com/neil.armslayer/posts/905454299503873?pnref=story

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=724183200964318&set=t.1045998845&type=3&theater

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=838336296215674&set=t.1045998845&type=3&theater

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=751023744946930&set=a.243210475728262.51002.100001179342409&type=3&theater 

#Sihir_Mind_Control

0 pendapat:

Anti Zionist

I Hate Israel

Zionists in Israel Doing With Severe and extreme violence
Why do we Muslims and Muslimat just let them continue to suffer
Which we love them though God has given this love as our weapon to subvert the Zionist Israel
Not enough just to pray, shout anti Israel boycott their goods and making protest signs protest their atrocities.
We need to unite regardless of status, race, mentality, national and political as well as Muslim and Muslimat Let us together to destroy and overthrow the Jews of Israel continued the beatings our brothers in Palestine
Let not our guard again, it emerged as the Sultan Salahuddin Ayub in Jerusalem.
Remember we have the golden age of Islam were we take the history of the Prophet in all previous wars are the strategy for eliminating the al-Kafirun the plight of Muslims before
Do not just let it alone and wait for God to help us we need to pray, work, effort and puteri. Then we wait for God's blessings on our efforts.

*********************************************************
اللهم أنت ربي لا إله إلا أ نت
خلقتني وأنا عبدك وأنا على عهدك
ووعدك ما استطعت
أعوذ بك من شر ما صنعت
أبوء لك بنعمتك علي وأبوء لك بذنبي
فاغفر لي فإنه لا يغفر الذنوب إلا أنت

لا إله إلا الله عدد ماخلق في السماء
لا إله إلا الله عدد ماخلق في الأرض
لا إله إلا الله عدد ما بين ذلك
لا إله إلا الله عدد ماهو خالق

********************************************************

Renungan

Tanpa Kepedihan dan Kesengsaraan Kita Akan Membuang Perkara Yang Indah Dengan Sia-Sia Sahaja Tanpa Memberi Kesan Kepada Iman Kita Renungkanlah ... Ingatilah Nabi Adam a.s Sehingga Nabi Muhammad s.a.w Berjaya Atas Kepedihan dan Kesengsaraan Yang Lebih Hebat Dari Kita ... Maka Itu Kesabaran Sahaja Yang Membentengkan Kita Untuk Kita Tidak Terkeluar Dari Landasan...

Ingatan Kalian dan JiwaIslam

Copyright © 2015 لامن جيوا دان نوراني إسلام | Distributed By Blogger Template | Designed By Blogger Templates
Scroll To Top